Als we het over 4 oktober hebben, waar denken we dan aan? Natuurlijk Wereld dierendag, “ook belangrijk”, Oké maar er is iets wat nog veel belangrijker is en dat is de lancering van de eerste onbemande kunstmaan de “PS-1 Spoetnik”. Deze werd in een baan om de aarde gebracht en omcirkelde drie maanden lang onze planeet. Deze lancering vond plaats op 4 oktober 1957 om 19:28 uur. Deze Spoetnik was een eenvoudige bol met een diameter van 58,5 cm en een gewicht van 83,6 kg, en de Spoetnik had aan de buitenzijde vier van ongeveer 3 meter lange antennes.
De ontwerpers waren zich bewust dat ze iets totaal nieuws hadden uitgedacht en dat de mensheid geschiedenis zou schrijven met de lancering van Spoetnik, het was een spannende onderneming want er waren natuurlijk een hoop vragen, hoe zal dit ding reageren in het luchtledige en wat zijn de gedragingen in een vacuüm omgeving, zou de spoetnik het uithouden?
Allemaal vragen die ze pas kunnen beantwoorden nadat de lancering heeft plaatsgevonden.
De Spoetnik was uitgerust met een ingebouwde zender met een vermogen van 1 Watt die regelmatig een pieptoon uitzond op de frequentie 20.005 en 40.002 MHz.
De Amerikanen waren natuurlijk geschokt naar deze ontwikkeling van de Russen, want zij dachten natuurlijk altijd een voorsprong te hebben op het Warschaupact. Het ging er natuurlijk altijd om: wie heeft de mooiste knikkers, wie kan de mooiste paddenstoel in de lucht maken, wie kan het diepste gat maken in de aarde?
Maar met de lancering van deze Spoetnik was de ruimtewedloop tussen de USA en de USSR begonnen.
Maar om nog even terug te komen op de frequenties waarop deze piepjes te horen waren was op de korte golf de 15 meter band, in de jaren ‘50 en ‘60 hadden veel mensen een radio in huis die ook de korte golf kom ontvangen, maar om een signaal van Spoetnik binnen te halen was net iets meer nodig. Je had een radio nodig met een BFO want het signaal van Spoetnik was in CW en dat kreeg je niet zomaar binnen op een huis, tuin en keuken radio. Wat betreft deze piepjes waren deze slechts 3 weken te horen en toen ging de zender kapot. Maar de zender heeft het in ieder geval langer gedaan dan dat de Russen verwacht hadden.
Maar goed nadat de Spoetnik een aantal maanden rondjes had gedraaid rond de aarde, kwam het op 4 januari 1958 weer terug op aarde en verbrandde in de atmosfeer. Bekijk het filmpje van de spoetnik even dit is wel leuk om te zien.
Maar je ziet dat ook de ruimtevaart in de jaren ‘50 en ‘60 ook al flink gebruik maakte van de kortegolfbanden, en dat is in al die jaren nog niks veranderd.
Ook vandaag wordt er heel veel informatie verzonden over de korte golf omdat het betrouwbaar is en eigenlijk altijd werkt. Kortom, Kortegolf leeft.
Heel veel luisterplezier op de kortegolf , 73
René Koolenbrander