Radio Classic Sunday is ontstaan in de zomer van 2020, drie radiofanaten en vrienden voor het leven vonden het tijd worden dat hun langgekoesterde wens gestalte ging krijgen.
De story van deze 3 radiovrienden gaat ver terug in de tijd, Mart Walther en René van Elst kwamen elkaar in 1978 tegen op de Fm band met ieder hun eigen Fm-zendertje. De twee radiopiraten woonden nog geen 200 meter uit elkaar zonder dat ze dit zelf wisten, na een kennismaking werden er plannen gesmeed voor een gezamenlijk radiostation, wat het zo saaie stille Lelystad in de nachtelijke uren moest gaan vermaken.
Radio Lelystad was geboren en andere stadsgenoten sloten zich aan, en zo ontstond er een goed beluisterde en populaire radiopiraat in Lelystad.
In 1983 kwam er versterking in het team in de persoon van Jan Staphorst. Jan was afkomstig van een andere lokale radiopiraat, en was op dat moment met zijn 16 jaar de jongste telg in het team.
Na heel veel radioavonturen en vele inbeslagnames stopte het avontuur in Lelystad, de achtervolging van de FIOD bij de laatste inbeslagname deed het team doen besluiten om te stoppen. Jan Staphorst begon in 1983 ook radioprogramma’s te maken in België, Mart Walther volgde in 1985 ook de weg naar België.
René van Elst besloot dat het wel genoeg was en stopte zijn radioactiviteiten voor vele jaren.
In 1987 ontstond in Lelystad de lokale omroep en in 1988 sloten Mart en Jan zich aan bij de net gestarte omroep en droegen in 1990 de naam “Radio Lelystad” over aan deze nieuwe omroep.
Jan en Mart bleven de omroep altijd trouw en in 2016 nam Jan Staphorst de dagelijkse leiding over van oud NCRV en Radio 10 programmamaker Peter Rijsenbrij.
Sindsdien heeft Radio Lelystad een enorme boost gekregen en een enorme draagkracht in de stad verworven.
In 2016 schoof ook René van Elst weer aan, René is inmiddels op meer dan 20 radiozenders in Nederland te beluisteren met een syndicated dagelijks radioprogramma.
De drie vrienden voor het leven maken elke zondagmiddag op Radio Lelystad de Classic Sunday, vijf uur lang juweeltjes van gouwe ouwe plaatjes.
Maar de drie mannen hadden altijd al de wens om radioprogramma’s te maken op de kortgolfband. Een kortegolfzender in het buitenland huren kost veel geld, dus bleef de wens maar uitgesteld worden. Toen er opeens officiële kortegolf frequenties uit gegeven werden Nederland, zagen de mannen kansen.
Na wat Whatsapp verkeer onderling kreeg het vormen, vanaf het vakantieadres van Jan Staphorst werden de plannen besproken en gerealiseerd. René maak jij een website dan regel ik wel een zender ergens zei Jan, Mart merkte op zullen we dan wat speciaals doen?
En zo was de eerste uitzenddatum een feit, 30 augustus 2020 zouden de mannen in de lucht komen met een 3 uur durend programma gelinkt aan het stoppen van de zeezenders op 31 Augustus 1974. Er werd zendtijd gehuurd voor de frequentie 5940 khz AM, Na dat de promotie op social-media losging melde zich kortegolf fanaat Jan Oosterveen zich aan.
Zo ontzettend leuk wat jullie gaan doen die dag merkte Jan Oosterveen op, jullie krijgen van mij ook zendtijd op Nauwe op 6095 met 125 Kilowatt. Oosterveen regelde ook nog dat er twee andere legale kortegolf stations meededen. En zo was Radio Classic Sunday geboren en was het station die dag op 4 kortegolf frequenties te beluisteren. Doordat de mannen vele radiovrienden hebben op semi en professioneel niveau, waren de teksten en stemmen voor de jingels zo geregeld, en na een dagje digitaal monteren was er een jinglepakket.
Zondag 30 augustus 10:00 uur de drie mannen zaten ieder in hun eigen huis met spanning te wachten, want de radioprogramma’s waren van tevoren al opgenomen. Zouden er luisteraars reageren? Vanaf de website kon men ook met Whatsapp communiceren. 10:00 de eerste klanken komen in de lucht op 4 frequenties. 10:05 Whatsapp ontploft en de mailbox loopt vol. Honderden berichten en ontvangstrapporten per e-mail.
Elk ontvangstrapport wordt beloond met een E-QSL kaart. Wat een succes! Vele complimenten over het programma en de muziek deed de mannen doen besluiten om door te gaan.
Na enkele zondagen te testen met verschillende kortegolf verhuurders besluiten de mannen te kiezen voor de Piepzender op 3920 KHZ.
De samenwerking met Henri is top en de passie van Henri voor zijn zenderpark is geweldig en zorgt voor een goede klik. De afgelopen maanden heeft de Piepzender enorm geïnvesteerd in een audioverbetering wat leidt tot een geweldig signaal en audio in Nederland en Europa.
Op 27 augustus 2023 hebben René van Elst en Mart Walther afscheid genomen van RCS. Jan Staphorst heeft alle audio en online content in goed overleg overgenomen voor een doorstart Radio Classic Sunday.
Radio Classic Sunday Elke laatste zondag van de maand en nu in de wintertijd vanaf 10:00 t/m 13:00 uur te beluisteren. Bijna elke maand is er wel een speciaal thema, voor de maand februari gaat de aandacht uit naar de beste Alarmschijven van Radio Veronica, Treiterschijven van Radio Noordzee en de Lievelingplaat van Radio mi Amigo uit de jaren 70. De programma’s worden opgenomen in drie verschillende studio’s en de programma’s komen samen in één file naar de Piepzender.
De zender was voorheen een Rohde and Schwarz SK-080 met een vermogen van 800 watt, en een verticale V antenne. Tegenwoordig is de zender uitgevoerd met Mosfet transistors met een vermogen van 1Kw.
Tijdens de programma’s is het mogelijk voor luisteraars om rechtstreeks contact te leggen via Whatsapp en email, elk ontvangstrapport wat via email ontvangen wordt, ontvangt altijd een E-QSL en die QSL kaart is elke maand weer anders, zo blijft het leuk om je rapport in te sturen.
De muziekkeuze, presentatie en de speciale vormgeving van Jingles en tunes maakt het elke laatste zondag v.d. Maand weer een genot om te luisteren naar Radio Classic Sunday.
Auteur: Jan Staphorst