Dat de computer verweven is in de hobby zend en luisteramateur is al jaren geaccepteerd en niet meer weg te denken in de gemiddelde radioshack.
Het begon voor mij allemaal in 1978 met de illegale 27 mc. In 1981 ging ik los op de Fm 3 meterband, en halverwege jaren 80 kwam ik in bezit van een kortegolfontvanger. Mijn FM piratentijd verruilde ik eind jaren 80 voor een legaal radiostation, maar de kortegolf bleef mijn lieveling. zelfs toe ik midden jaren 90 in aanraking kwam met Packetradio op de 11 meterband. Mijn eerste computer kwam dus in aanraking met ontvangst en zendapparatuur. Mijn 27mc setje, en geliefde kortegolfontvanger was gekoppeld met mijn DX 386 computer met maar liefst 20mb harddisk. De vreemde toontjes die ik ontving werden opeens omgezet in leesbare tekst en plaatjes.
Inmiddels zijn we vele jaren verder en is de computer een gewone zaak geworden in de radiohobby. Mijn radiohok heb ik gevestigd in mijn tuinhuisje.
In huis heb ik te veel storing van netwerkapparatuur, en mijn hobby voer ik meestal laat in de avond of nacht uit. En midden in de nacht een radioverbinding maken in phone geeft te veel overlast in huis voor mijn echtgenoot. Dus in mijn tuinhuisje heb ik minder storing en ik maak niemand wakker met mijn radiopiepjes.
Om te weten of er wat te ontvangen is moet ik dus altijd even mijn tuinhuis in, tot dat ik onlangs dacht kan dat niet anders? Ik ging mij eens verdiepen in een SDR ontvanger gekoppeld aan een Raspberry Pi, i.c.m. Openwebrx software. Ik had nog op de plank een Raspberry Pi uit het verleden waar ik eens mee gespeeld had.
Bij onze Chinezen vrienden bestelde ik een SDR ontvanger met gescheiden antenne-ingangen. Ik monteerde beide apparaten op elkaar, zodat het een compact setje zou worden. Na het installeren en configureren van de Openwebrx software, was mijn router aan de beurt om een route aan te maken naar de Raspberry Pi.
Het is altijd handig om onderweg even te luisteren naar een station die ik thuis kan ontvangen. Een wan-IP adres onthouden is lastig dus ik heb gebruik gemaakt van een dynamische DNS verwijzing. Een naam onthouden is altijd gemakkelijker dan getallen, en er zijn genoeg bedrijven die deze dienst gratis aanbieden. Mijn URL adres om mijn SDR ontvanger te benaderen is http://pd4jst.ddns.net/ wees vrij om even te komen luisteren. Binnenkort zal de Raspberry 3 vervangen worden voor een 4 uitvoering. de huidige 3 versie heeft niet altijd genoeg CPU kracht voor de HF. Dit uit zich dan dat de audio hakkelt.
Ik heb diverse banden aangemaakt, waaronder: 2meterband, 70cm, en de HF banden. Mijn doel is dus bereikt, Ik kan nu vanuit huis even inloggen op mijn SDR-ontvanger die gekoppeld zit aan mijn antennes. Ik kan nu ook rustig even luisteren als ik achter mijn bureau zitten werken, mijn werkzaamheden doen terwijl ik ondertussen naar wat 80 meter amateurs of radiostations luister in de 49 meterband. Superhandig dus.
Mijn SDR station:
Hf antenne Mini Whip
70cm & 2m verticale dualband Comet GP
Raspberry PI 3 1GB
Meer info over Openwebrx is hier te vinden https://www.openwebrx.de/ Inloggen op mijn SDR kan hier http://pd4jst.ddns.net/
Ik wens je veel luisterplezier.